Waarom spelen de beste optie is om te onderwijzen in de zomer

Elk jaar kijken miljoenen kinderen uit naar het einde van het schooljaar, zodat ze van hun vakantie kunnen genieten. Tegelijkertijd beginnen de ouders na te denken over hoe zij hen kunnen vermaken zonder dat zij het leerritme verliezen waarvoor zij zich tijdens het schooljaar hebben ingespannen. In dit opzicht is organisatie van cruciaal belang. Houd je routine in het oog en plan activiteiten ruim van tevoren, zodat ze niet alleen effectiever zijn, maar ook leuker voor iedereen. Hier zijn wat ideeën voor leerzame zomerspelletjes voor kinderen waar je als gezin van kunt genieten. De zomer is voor plezier, maar ook om te leren. Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen leren. Door vooruit te plannen, kunnen we ervoor zorgen dat ze deze maanden optimaal genieten en dat ze niet vergeten wat ze in de loop van het jaar hebben geleerd.

Homeschooling in de zomer: thuis spelenderwijs opvoeden

Wij spreken over het homeschool-concept in de Verenigde Staten als een educatieve optie wanneer het erom gaat te kiezen waar hun kinderen zullen studeren. Ouders die besluiten hun kinderen in een gezinsomgeving op te voeden, in plaats van naar school te gaan. Zij krijgen gespecialiseerd onderwijs, in een intieme kring, waardoor zij een ander onderwijsplan kunnen opzetten. In Nederland geldt thuisonderwijs in principe niet meer als vervulling van de leerplicht, maar er zijn wetsartikelen waardoor vrijstelling van inschrijving op een school kan ontstaan. Er is natuurlijk niets op tegen om sommige van deze ideeën tijdens de zomervakantie toe te passen, zodat kinderen kunnen leren terwijl ze plezier hebben. Amerikaanse websites zoals Rock Your Homeschool zijn nuttig om ideeën aan te reiken aan gezinnen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun kinderen. Activiteiten om de tijd optimaal te benutten en te leren met andere technieken dan de traditionele. Deze pagina's zijn een grote hulp en kunnen dienen als inspiratie voor leuke en leerzame opdrachten. Het zomerseizoen is de tijd bij uitstek om plannen te maken voor kinderen. Activiteiten om hen te stimuleren en hen voortdurend te laten leren. Pas ze allemaal aan hun leeftijd en mogelijkheden aan. Afhankelijk van deze factoren kun je de vrije hand geven aan meer uitgewerkte of eenvoudiger taken. Je hebt materiaal nodig om de activiteiten te organiseren en wat is er beter dan ze een persoonlijk tintje te geven: memory spel, kaartspel Match bubbles, kaarten schrijven, stickers maken, posters, stempels, agenda’s, notitieboekjes met elastieken band of notieboekjes met spiraal voor scrapbooking?

Storytelling

Een van de beste aanbevelingen van elke zomer is lezen. Van de jongste tot de oudste kinderen krijgen van de school dezelfde opdracht: een boek lezen. Sommige kinderen doen het met plezier, andere daarentegen haten deze taak. Een manier om lezen leuker voor hen te maken is het verhaal te beleven, het na te spelen. Op deze manier zullen ze niet alleen het personage lezen, maar ze zullen het personage kunnen zijn: leven wat ze voelen, wat ze doen... Bijvoorbeeld: klassiekers als Alice in Wonderland, Little House on the Prairie, The Chronicles of Narnia of Charlie and the Chocolate Factory lenen zich voor heel leuke thema-activiteiten. Het is een aanbevolen activiteit voor kinderen die leren lezen, omdat het versterkt wat ze hebben geleerd en hen aanmoedigt nieuwsgieriger te zijn om verder te lezen en meer te ontdekken over deze activiteit. Voor jongere kinderen kun je beginnen met Winnie de Poeh en Het sprookje van Pieter Konijn.

Te volgen stappen voor storytelling

1 - Kies een verhaal

Kies een boek dat je leuk vindt, dat een achtergrond heeft. Lees samen het verhaal, leer de personages kennen, en zet de rollen vast.

2 - Variabele duur

Je kunt de activiteit zo lang maken als je wilt. Van een enkele namiddag tot het organiseren van een themaweek met tal van verwante activiteiten.

3 - Rekwisieten om de scene te zetten

Maak een mooi kostuum met wat je in huis hebt om de sfeer van het verhaal neer te zetten en de personages te worden. Het maken van je kostuums kan een andere activiteit zijn.

4 - Activiteiten in context

Afhankelijk van de duur, zal het aantal uit te voeren activiteiten variëren: recepten uit het boek maken, schat zoeken...

Het doel is dat je het verhaal ten volle beleeft.

5 - Variaties op het verhaal

Om de creativiteit de vrije loop te laten, kun je wijzigingen in het script aanbrengen: nieuwe dialogen, meer personages om het verhaal een wending te geven, een meer eigentijdse aanpak…

Verhalen naspelen is een fantastische manier om kinderen te vermaken.