Heel interessant: waarom wijnflessen een inhoud van 750ml hebben

Wanneer we naar een winkel gaan om een fles wijn te kopen, zullen we over het algemeen zien dat bijna alle wijnflessen een inhoud van 750 ml hebben. Dat is merkwaardig, want andere maten zoals 500 ml (een halve liter) of 1.000 ml (1 liter) zouden meer standaard zijn. Maar nee, de standaardisatie is dat ze over het algemeen allemaal deze tussenmaat van 750 ml hebben.

Een verklaring met een geschiedenis

Dit heeft een verklaring met een historische basis, die teruggaat tot de 19e eeuw. Engelse klanten waren toen de belangrijkste kopers van Franse wijn (de meest populaire wijn in die tijd). Zoals we weten gebruiken de Engelsen verschillende metrische eenheden voor bijna alles (afstand, capaciteit, gewicht...). Met name in Engeland gebruikte men de "imperial gallon" als volume-eenheid. 1 imperial gallon was ongeveer gelijk aan 4,54 liter.

Bij het vervoer van wijn uit Bordeaux gebruikte men vaten van 50 gallon, ofwel 225 liter. En om deze hoeveelheid wijn in flessen te verdelen, bleek dat er precies 300 flessen van 750 milliliter gevuld konden worden. Het doel was de boekhouding te vereenvoudigen: 1 vat = 300 flessen (van 75 cl). Dit maakte het berekenen van prijzen, flessen, vaten, etc. veel gemakkelijker.

Andere (onjuiste) theorieën

Je kunt elders andere theorieën lezen die verklaren waarom wijnflessen een inhoud van 750 ml hebben. Sommige theorieën zeggen ze dat het komt omdat het gemakkelijker te vervoeren is. Andere theorieën zeggen dat wijn beter bewaard blijft in flessen van dit formaat, of dat bij een maaltijd de gemiddelde consumptie één fles is. De echte verklaring ligt echter, zoals in de vorige paragraaf uitgelegd, in het besluit om de berekening van vaten en flessen te vergemakkelijken.

Het verklaart ook waarom wijnkisten meestal 6 of 12 flessen bevatten. Het zijn veelvouden van 300, het aantal flessen dat met een vat kon worden gevuld. Het was dus gemakkelijker om het te verdelen in 50 kisten van 6 flessen, of 25 kisten van 12 flessen.

We hopen dat je dit weetje leuk vond. En als je een liefhebber bent van (goede) wijn, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij onze wijngerelateerde producten: