Voedingsschema voor je baby (1 tot 2 jaar)

Wanneer een baby ongeveer 12 maanden oud is, begint hij 5 maaltijden per dag te eten, zoals volwassenen. Beetje bij beetje begint het voedsel te lijken op dat van een volwassene, omdat baby's geleidelijk overgaan van alleen borstvoeding naar verschillende voedingsmiddelen die hen voorzien van de vitaminen, eiwitten en vezels die zij nodig hebben.

Welk voedsel mag een kind van 12 maanden niet eten?

Op deze jonge leeftijd moeten bepaalde voedingsmiddelen vermeden worden zoals industrieel gebak, sterk bewerkte voedingsmiddelen, voedingsmiddelen met een teveel aan vet, snack-achtige aardappelen, etc. Het is ook ongezond voor hen om suiker en zout te eten. Evenals noten en gedroogd fruit, die door deskundigen tot op vrij hoge leeftijd, ten minste vanaf 5 jaar, worden afgeraden, omdat het kleine en harde voedingsmiddelen zijn met een groot risico op verstikking. En zelfs het risico op allergieën.

Gezond weekmenu voor baby's van 12 tot 24 maanden oud

Met het oog op wat niet gezond is, gaan we een voorbeeld geven van een gezond menu. Wij hebben er rekening mee gehouden dat er variatie in de producten moet zijn die verschillende voedingsstoffen en vitaminen leveren. Het moet gezonde voeding zijn, waarbij suikers en een teveel aan ongezonde vetten worden vermeden. En dat het makkelijk te kauwen en te slikken is voor de kinderen. Dit is natuurlijk een richtlijn, maar het kan dienen als leidraad.

 • Maandag: Banaan en suikervrije yoghurt.
 • Dinsdag: in partjes gesneden mandarijnen en zelfgemaakte suikervrije cake.
 • Woensdag: Aardbeien en zelfgemaakte suikervrije cake.
 • Donderdag: Druiven en appel (in kleine stukjes gesneden, zonder schil).
 • Vrijdag: Banaan en ongezoete yoghurt.
 • Zaterdag: Meloen of watermeloen en zelfgemaakte cake zonder suiker.
 • Zondag: Zachte kaas en gesneden brood.

Al deze snacks kunnen ook worden aangevuld met koemelk, zonder toegevoegde suiker of cacaopoeder. Zelfs als zij nog borstvoeding krijgen, kunnen zij vanaf de leeftijd van één jaar koemelk opnemen.

Enkele opmerkingen over het voedingspatroon voor baby's

Zoals je ziet, hebben we het niet over fruit smoothies of gepureerd voedsel, want dat is zacht voedsel, dat ze al aankunnen (zelfs als ze nog weinig tanden hebben, als dat het geval is). Het is beter dat ze het voedsel ontdekken zoals het is, en dat ze er niet aan wennen om alles gepureerd te eten, want dan kunnen ze later vast voedsel afwijzen.

Natuurlijk kan dit wekelijkse patroon worden aangepast, door het fruit op een bepaalde dag te veranderen, of afhankelijk van het seizoen (watermeloen of aardbeien zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar). Het belangrijkste is om alles geleidelijk te doen, en de baby te laten experimenteren, al het voedsel op te pakken met zijn handjes, erin te knijpen, hapjes te nemen en stukjes weg te gooien... ze zijn nog heel jong, ze experimenteren, leren nieuwe smaken en texturen kennen, enz. Ja, wij moeders en vaders moeten de tafel, de vloer, de kleren en de baby zelf schoonmaken. Maar denk dat het slechts een korte periode in hun leven is waarin het belangrijk is hen te laten experimenteren en zelf de voor hen nieuwe voedingsmiddelen en maaltijden te laten ontdekken.

Praktische en leuke accesoires voor tussendoortjes

Zowel bij het tussendoortje als bij de lunch, het avondeten en het ontbijt zijn er bepaalde elementen die je nodig hebt. Bij Wanapix kun je ook deze producten met personalisatie vinden, zodat de naam van de baby erop geschreven kan worden, of je kunt de tekeningen of illustraties plaatsen die je wilt, met dieren, kleuren, voertuigen... wat deze tijd leuker zal maken en zelfs de baby zal aangetrokken worden door het zien van deze tekeningen op de producten.

We hebben het over:

 • Slabbetjes: het eerste waar je aan denkt als een baby eet. Ja, ze gaan veel vlekken maken, en zelfs met het slabbetje kan er wat op de kleren lekken. Maar het zal veel extra vlekken voorkomen. Klik hier om onze modellen van gepersonaliseerde slabbetjes te zien.
 • Babybesteksets: het is een heel goed idee dat zij vanaf het eerste jaar hun eerste bestekset mogen hebben. In het begin gebruiken ze het misschien niet op de meest correcte manier, maar zo raken ze eraan gewend om het vast te houden en te hanteren. Natuurlijk snijdt het mesje niets, voor de veiligheid. En het formaat van elk stuk bestek is klein, aangepast aan hun kleine mondjes. Zie hier voor meer info over gepersonaliseerd babybestek.
 • Onbreekbare plastic kom: om het fruit in te doen, kun je het in een onbreekbare plastic kom doen. Het belangrijkste is dat het materiaal BPA-vrij is, wat garandeert dat het veilig is en geschikt voor gebruik in levensmiddelen. En last but not least: zelfs als je het oppakt en op de grond gooit, zal het niet breken!
 • Onbreekbare plastic beker: net zoals we een kom zouden gebruiken voor fruit of vast voedsel in het algemeen, kunnen we een kleine beker gebruiken voor melk of water. Ze zullen geleidelijk de fles opgeven om bekers te gebruiken, en hoewel ze de vloeistof in het begin kunnen laten vallen, zullen ze leren deze te gebruiken. Zie het productinformatieblad.
 • Tuppers: als de snack van huis gaat, omdat je op reis bent, op vakantie, weg van huis... kijk dan eens naar de grote verscheidenheid aan gepersonaliseerde lunchboxen en broodtrommels die we beschikbaar hebben. Er zijn veel verschillende materialen, maten, capaciteiten... maar ze zijn allemaal volledig gecertificeerd voor gebruik in levensmiddelen.

En dat was het voor het artikel van vandaag, we hopen dat je het nuttig vindt!