Gratis verzending vanaf 50 € (Meer info)
Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€. Geldig voor ophalen bij afhaalpunt.
Je bent hier: Help Center > Een bestelling plaatsen > Nieuwe PSD2 richtlijn voor online betalingen

  Nieuwe PSD2 richtlijn voor online betalingen


Wat is PSD2?

Payment Service Directive 2 (PSD2) is een nieuwe Europese wet (richtlijn) voor betaaldiensten die banken in staat stelt controles in te stellen om de veiligheid van online betaaldiensten te versterken. Deze controles en processen kunnen worden gebruikt voor de toegang tot de rekeningen van gebruikers (particulieren en bedrijven) en kunnen ook nodig zijn voor online betalingen vanaf deze rekeningen.

Om de veiligheid van online betalingen te versterken kan sterke klantauthenticatie (Strong Customer Authentication - SCA) in het online betalingsverkeer gebruikt worden waardoor je als gebruiker verplicht wordt een controle uit te voeren en een betalingsautorisatie te geven.

Om succesvol een online betaling in een webshop te autoriseren dien jij je als klant te authenticeren door middel van een combinatie van minstens twee van de drie onderstaande, van elkaar onafhankelijke, veiligheidsfactoren (= sterke, tweeledige of tweetrapsauthenticatie):

  1. Kennis: iets wat jij kent (zoals een eenmalige door SMS genereerde wachtwoord of pincode, of het antwoord op een geheime vraag),
  2. Bezit: iets wat jij hebt (zoals een creditcard, smartwatch, mobiele telefoon of smartcard).
  3. Inherentie: iets wat jij bent (een unieke fysieke eigenschap zoals een vingerafdruk, gezicht, ogen of stem).


Wanneer treedt de nieuwe PSD2 richtlijn in werking?

Hoewel de nieuwe regelgeving op 14 september 2019 in werking is getreden, is deze officieel van toepassing vanaf 1 januari 2021. Elke bankinstelling heeft besloten wanneer zij de regelgeving in haar activiteiten toepast: sommige banken hebben dat vanaf de eerste dag van de inwerkingtreding reeds gedaan, andere banken doen dat vanaf 1 januari 2021.

Informatie om rekening mee te houden bij een online betaling per creditcard in onze webshop

Als je ervoor kiest om met een creditcard te betalen (hoewel er alternatieven zijn), dan dien je zoals voorheen de volgende kaartgegevens in te voeren: het kaartnummer, de naam van de kaarthouder, CVV en de vervaldatum. Het is belangrijk om al deze gegevens te controleren voordat je verder gaat met het betalingsproces.

Onze online shop stuurt vervolgens dan de betalingsaanvraag ter verwerking. Je ontvangt dan een autorisatiemethode van de kaartuitgevende bank. Meestal betekent dit dat je een SMS ontvangt met een autorisatiecode of -sleutel, die je moet invoeren om de betaling te bevestigen. Het kan ook vingerafdruk, gezichtsherkenning of andere methoden zijn, want de te gebruiken autorisatiemethode is een keuze van jouw bank.

Het is belangrijk dat je jouw mobiele telefoon te allen tijde bij de hand hebt tijdens het online bestellen en betalen, om deze autorisatiemethoden of sleutels te kunnen ontvangen.

Normaal gesproken staan de banken toe dat het betalingsproces wordt herhaald als er onjuiste gegevens ingevoerd zijn, maar we raden je aan om bij elke stap van dit proces zorgvuldig te controleren of alle ingevoerde gegevens correct zijn.

Heb je problemen met de betaling?

Als je problemen hebt om met de betaling, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de klantenservice van jouw bank, omdat dit versterkte autorisatieproces van online betalingen onder de verantwoordelijkheid van jouw bank valt.

Om betalingsproblemen te vermijden, herhalen we de vorige aanbevelingen: controleer alle gevraagde gegevens bij elke stap: kaarthouder, CVV, vervaldatum, kaartnummer, evenals de sleutels of pincodes die tijdens het proces kunnen worden gevraagd, met inachtneming van eventuele hoofdletters of kleine letters.

Je moet er ook voor zorgen dat je huidige mobiele nummer gekoppeld is aan de bankrekening van de kaart die je gaat gebruiken voor de betaling. Als je niet weet hoe je dit moet bevestigen, neem dan contact op met jouw bank voor hulp.

Indien je deze problemen niet snel kunt oplossen, herinneren we je eraan dat je met andere betaalmiddelen kunt betalen, zoals PayPal, iDEAL of Bancontact.